Is het op jouw aanrecht ook zo’n zooitje? Misschien moet je toch eens opruimen…

doorverhalenpakhuis

Is het op jouw aanrecht ook zo’n zooitje? Misschien moet je toch eens opruimen…

Ik ben nogal een opruimerig type. Mijn moeder piest in haar broek van het lachen als ze dit leest, maar toch is het zo. We wonen in een heerlijk huis, maar op sommige plekken is het net even te klein voor de hoeveelheid spullen die we in die kamer willen proppen. Dat maakt dat ik altijd alles in doosjes, tasjes, shoppers, laatjes, bakjes en rugzakken stop, zodat het er in ieder geval op het oog vrij opgeruimd uitziet. En als het echt te erg wordt, kieper ik het in de prullenbak. 

Ja hey. Ik heb niet gezegd dat ik er GOED in ben hè?

Er is 1 plek in huis waar ik echt niet tegen zooi kan -wat betreft de rest van de plekken ben ik aardig goed geworden in het negeren van de rotzooi-, en dat is de keuken. Als ik aan het koken ben, ben ik behoorlijk georganiseerd, al zeg ik het zelf. Ik zet alle ingrediënten klaar op het aanrecht, maak een behoorlijke mise en place, alles keurig netjes in een eigen bakje en start als ik alles heb klaar gezet, met koken. Met name met bakken is dat belangrijk, anders gaat het faliekant mis.

 

Nu is het zo dat de laatste tijd met name manlief voor de avondmaaltijden zorgt. Iets met na een pittige dag even het hoofd leeg maken ofzo? Ik vind het prima, want het resultaat is 99 van de 100 keer hartstikke goed in te nemen.

Wat ik alleen niet moet doen is op zo’n moment de keuken in lopen.

 

Want man, dan ontstaat er kortsluiting bij mij. Er liggen meer ingrediënten naast dan op de snijplanken, natte keukenpapiertjes liggen overal en nergens op het aanrecht, en je moet de uienringen tussen de uilenschillen en tomatenkontjes vandaan plukken. Ik kan er zo slecht tegen dat ik om mijn man heen ga dansen in de keuken om als een bezetene wat orde in de chaos aan te brengen. Gooi de schillen weg, de lege verpakkingen, zet alvast de vieze spullen die hij toch niet meer nodig heeft in de vaatwasser, net zo lang tot manlief nog maar met 1 ingrediënt, op 1 snijplank met 1 mes bezig is.

Zo ook afgelopen week. Man was bezig om een pizza te maken (jee!), en vroeg mij opeens; “Schat, heb jij nou de tomaat voor op de pizza weggegooid?”

Ik zeg verbaasd: “Nee, ik heb wel dat kleffe keukenpapiertje weggedonderd met die tomaten afsnijdsels er op.”

“Dat waren helemaal geen afsnijdsels! Dat was gewoon een goeie smakelijke tomaat die op de pizza moest!”

Needless to say dat de tomaat niet meer te redden viel uit de vieze vuilnisbak.

De pizza konden we uiteindelijk nog redden met wat verlepte cherrytomaatjes. Maar natuurlijk is het zonde om een perfecte tomaat in de vuilnisbak te laten belanden. Was het niet zo’n zooitje geweest op het aanrecht, dan was het natuurlijk nooit gebeurd.

In je bedrijf gebeurt misschien wel hetzelfde. Dat je zo bezig bent om maar je dagelijkse to-do lijst door te komen, dat je gouden leads laat liggen. Een te volle inbox waardoor je belangrijke mails over het hoofd ziet. Dat je, uit paniek, maar weer een nieuw product of nieuwe workshop verzint, omdat de vorige ‘niet aanslaat’. Een rekening die je vergeten bent te betalen, omdat je administratie een zooitje is. Je site waarvan een pagina niet lekker laadt, waardoor klanten wegklikken voor ze op de koopknop drukken.

Of dat je niet bereid bent om oude rotzooi op te ruimen en je dat in de weg staat op weg naar groei.

Gewoon omdat je de dingen nou eenmaal zo doet en altijd zo gedaan hebt. Waarom zou je het dan veranderen?

Je hoeft het ook niet te veranderen, als je dat niet wilt. Als je niet wilt dat ‘opruimen’ jou overzicht geeft. Als je niet zit te wachten op een helderder hooft, zodat je de juiste besluiten kunt nemen omdat je weet hoe je er voor staat. En ook wanneer je niet al die gouden kansen wilt ontdekken die onder al die rommel verstopt liggen; nieuwe klanten, betere passende prijzen, meer omzet.

Opruimen in je bedrijf geeft lucht.

Het maakt dat je weer snapt welke acties het meest effectief zijn, dat je duidelijker ziet welke kant je op wilt, op welke manier je dat wilt bereiken. Het maakt ondernemen weer leuker.

Hieronder heb ik 3 korte tips voor je beschreven hoe jij vandaag nog meer lucht in je bedrijf kunt brengen door eens lekker op te ruimen.

 

TIP 1: Maak een braindump

Je hebt mij vast vaker over een braindump horen ouwehoeren. Stiekem is het niet meer dan een notitieboekje erbij pakken, en een minuut of 10 -bij een extreem vol hoofd 15- alles op te schrijven wat er aan ideeën, to do’s, taken, niet vergeten, quotes, en meer door je hoofd danst. Leg je schrijfsels even weg, en pak het er een uurtje later weer bij? Is alles wel even relevant? Wat moet er echt nu (vandaag, deze week) en wat kan wel wachten? En wat hoeft bij nader inzien helemaal niet? Op basis van deze braindump kan je je actieplan voor de komende week of de komende maand maken.

 

TIP 2: Pluk het laaghangend fruit

Ik maak regelmatig een lijstje van alle mensen met wie ik de afgelopen weken ‘contact’ heb gehad. Via mail door een aanvraag, reacties op mijn FB posts, in Messenger, mensen met wie ik heb gesproken. Je kent dat vast, dat er allemaal mensen door je hoofd heen dansen waarvan je denkt; misschien moet ik daar nog eens wat mee. Eenmaal bij elkaar op een lijst check ik; kan ik relevant zijn voor deze persoon, nu of in de toekomst? Zo niet, dan verdwijnt diegene van mijn lijst. Zo wel, dan plak ik er meteen een actie aan en houd ik contact. Dat houdt het overzichtelijk.

 

TIP 3: Plan iedere maand een Build your Business day.

Chaos ontstaat doordat je verdwijnt in de waan van de dag. Je bent zo veel met je degelijkse dingen bezig (klanten helpen, social media), dat je vergeet om stil te staan bij de grote lijn. Ik plan iedere maand een Build my Business Day in (met mijn business buddy, dan houd je elkaar ‘accountable’) om weer terug te gaan naar de grote lijn. Waar wilde ik ook alweer naar toe, hoe kom ik daar, en passen de acties die ik daarop gedaan heb de afgelopen maand wel bij?

Het is op zo’n dag makkelijker om die acties te schrappen en even scherp te stellen dan even tussen door. In mijn nieuwe vervolg traject voor Ondernemen zonder Bullshit, heb ik daarom ruimte ingebouwd om met mijn klanten een dag aan hun business te bouwen. Plan, Do, Check, Act, was vroeger toen ik nog in loondienst werkte nog het mantra. Het is nu nog steeds waardevol.

 

Ik hoop dat het je lukt wat orde in de chaos te scheppen met deze tips. Smaken ze naar meer, vergeet dan vooral niet om mijn uiterst nutteloze e-book HIER even te downloaden. Staan stiekem nog meer van dat soort tips in.

 

Wil je live aan de slag en kan je wel wat hulp gebruiken bij het opruimen van de rotzooi in je bedrijf? Check dan vooral mijn workshop APK voor jouw bedrijf op 14 december a.s.. 

 

Met een 3 tal ubersimpele, maar geniale vragen help ik jou om in 2019 een opgeruimde (door)start te maken met je bedrijf. Voor de prijs hoef je het niet te laten, want die heb ik net gehalveerd. Geen tijdelijke Black Friday – Cyber Monday of andere bullshit korting; die prijs blijft zo.

 

Ik wens jou een hele fijne week; laat je me weten of je iets aan mijn tips hebt gehad?

 

Liefs, Claudia 

 

 

 

 

 

 

Over de auteur

verhalenpakhuis administrator

Geef een reactie